Vrije sector verhuur Amsterdam

Niet elke woningeigenaar mag zijn woning zomaar aanbieden in de vrije sector.

In heel Nederland geldt een waardering stelsel voor huurwoningen – ook wel puntensysteem genoemd – om de kwaliteit van de huurwoning vast te stellen. De maximale huurprijs voor – kort gezegd – de goedkopere en kleinere, minder luxueuze woningen wordt hiermee vastgesteld. Punten worden voornamelijk toegekend op basis van oppervlakte, kwaliteit, WOZ waarde en het energielabel van de betreffende woning.

Uw woning dient per 1 oktober 2015 minimaal 146 punten op te leveren om in de vrije sector te vallen. Voor iedere eigenaar is het verplicht om een energielabel te kunnen overleggen aan een huurder. Het energielabel is mede bepalend voor de puntentelling.

HousingOnline zal uw woning alleen in het bestand op kunnen nemen als deze documenten op orde zijn.

Indien uw woning volgens het woningwaarderingsstelsel minimaal 146 punten behaald, dan betekent dat dat uw woning voor een vrij overeen te komen huurprijs verhuurd mag worden. Scoort u onder deze liberalisatiegrens dan valt uw woning in de niet geliberaliseerde huursector en mag u niet meer huur vragen dan conform de puntentelling.

Laat bij twijfel of de woning wel of niet in de vrije sector valt een puntentelling met energielabel uitvoeren. Zo komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Voor puntentellingen met of zonder energielabel werken wij samen met Duresta. Zij zijn bereikbaar op 085-4011166.